Zendingsbericht 11 mei 2019

Een vreemd licht 

Door Andrew McChesney 

Ruth Jereh zong luidkeels terwijl ze vanaf een bar naar haar huis wandelde in haar geboortestad Mazabuka in het zuiden van Zambia. Het was vrijdagavond en ze had de hele dag bier gedronken. Plotseling scheen er een verblindend licht in haar gezicht. Het licht kwam uit de lucht en Ruth staarde er verbaasd en angstig naar. Ze wist niet waar het vandaan kwam en waar het naar toe zou gaan. Haar gezang stokte in haar keel en ze was op slag nuchter. 

Toen verdween het licht. Bevend haastte Ruth zich naar huis. Ze zei die avond niets tegen haar man en 14 kinderen, maar deed dat wel de volgende ochtend. “Schat,” zei ze tegen haar man, “gisteravond zag ik op weg naar huis een groot licht dat me bang maakte.” Het antwoord van haar man was domweg: “Hou op met bier drinken; misschien was het wel een teken van God.” 

Later die dag bracht een diaken een bezoekje aan Ruth en nodigde haar uit voor een bijeenkomst van de Adventkerk. Met de ervaring van de avond ervoor nog vers in het geheugen ging Ruth er samen mat haar man naar toe. Ruth was grootgebracht in een adventistisch gezin, maar had de kerk verlaten nadat ze een man van een andere kerk getrouwd had. Hij speelde saxofoon in bars en jarenlang verkocht ze zelfgemaakt eten terwijl hij speelde. Daarna dronk ze urenlang. Het ging zelfs zo ver, dat ze van ’s morgens tot ’s avonds in de bar dronk en niet meer aan haar kinderen dacht. 

Drinken was een onderdeel van Ruth ’s leven geworden maar na het felle licht deed ze een verwoede poging om er mee te stoppen. Gedurende twee weken werd ze ’s nachts angstig en huilend wakker. “God, door mijn manier van leven heb ik mijn kinderen verwaarloosd, help me om op te houden met bierdrinken,” was haar hartenkreet. Toen op een dag was ze opeens van haar verslaving af. De mensen om haar heen stonden versteld haar nuchter te zien. Ze wisten hoe ze daarvoor was geweest en zij vroegen welk middel ze van de toverdokter had gehad om te kunnen stoppen met drinken. De een vroeg: “Hoe kon je stoppen met bierdrinken?” En een ander vroeg: “Geef ons ook dat middeltje waardoor je kon stoppen.” Maar Ruth ’s antwoord aan iedereen was; “Het middel, dat ik gebruikt heb, was gebed.” Ruth heeft ook de kracht van het gebed gebruikt om haar gezin voor Christus te winnen. Ze werd gedoopt en door haar invloed werden ook nog eens tien gezinsleden van haar gedoopt waaronder haar echtgenoot. “Ik dank God voortdurend, dat ik samen met mijn gezin ben begonnen om Hem te aanbidden, ”zegt Ruth. “Aanbidding is een belangrijk onderdeel van ons leven.”