Zendingsbericht 6 juni 2015

China - Tan Yuen

Op zoek naar Vrede—Deel 1

Tan groeide op in een kleine stad in Zuid-China. Geplaagd door verlegenheid vond hij het erg moeilijk om met anderen te praten en vaak voelde hij zich erg alleen. Hij dacht dat religie alleen maar bijgeloof was en toch voelde hij een spiritueel verlangen. Hij besloot een pelgrimstocht uit te zetten op zoek naar vrede.
Hij reisde naar een verre stad waar hij een christelijke predikant ontmoette die hem bekend maakte met de Bijbel. Zij studeerden enkele dagen samen en Tan voelde zich tot de God van de Bijbel getrokken. Hij besloot echter om verder te zoeken voordat hij zichzelf toewijdde aan een filosofie.
Twee maanden later ging Tan terug en wilde meer leren over God. De predikant hielp Tan om werk te vinden en de twee hervatten hun bijbelstudie. Deze keer werd Tans hart geraakt en hij besloot een christen te worden. Toen wilde hij voor God werken. Hij hoorde dat er enkele bijeenkomsten gehouden werden in een verre stad en besloot te gaan. Als hij een beetje geld kon verdienen nam hij de trein, maar het grootste gedeelte van de reis liep hij. Het kostte hem een maand om op zijn bestemming te arriveren.

Tan bleef enkele maanden in de stad en werkte samen met een andere christelijke man. Daarna besloot hij terug te gaan naar zijn eigen stad om het evangelie met zijn familie en vrienden te delen.
Toen hij in zijn dorp arriveerde, begon hij zijn geloof te delen, maar de dorpelingen wilden niet luisteren. Enkele wezen zijn boodschap af; anderen lachten hem uit. Tan vastte en bad. ”God, is hier iemand die wil luisteren?” Tan vond niemand – behalve een plaatselijke probleemzoeker, die Tao Yeh heette.
Tao Yeh behoorde bij een bende die de stad terroriseerde. Vier leden van de bende zaten gevangen en een ander was vermoord tijdens enkele van hun gewelddadige activiteiten. Hoewel Tao een reputatie had als een verharde gokker, vechter en drinker, sprak Tan met hem over zijn geestelijke conditie en bood aan met hem te bidden. Maar Tao lachte en zei dat als hij ooit God nodig had hij het Tan zou laten weten.
Niemand wil naar mij luisteren, dacht Tan. Hij besloot de stad te verlaten en enkele gelovigen te zoeken met wie hij kon studeren. Toen hij op weg ging, zag Tao hem en ging naast hem lopen. Terwijl de twee over straat liepen voelde Tan zich geïnspireerd om voor Tao te bidden. Tao probeerde Tans verzoek om te bidden weg te duwen, maar uiteindelijk ging hij akkoord. Zij stopten langs de weg en Tan bad.
Voordat ze uit elkaar gingen gaf Tan een kleine Bijbel aan Tao, hopend dat hij het zou lezen. Daarna namen ze afscheid. Tan vroeg zich af hij Tao ooit nog zou zien – of zou horen dat het bendelid was gestorven in een gevecht?
Tan ging naar een grote stad waarvan hij had gehoord dat er een groep van actieve christenen was. Toen hij in de stad aankwam werd hij gewaarschuwd dat hij terug moest naar zijn thuisprovincie of riskeerde gearresteerd te worden. Hoewel hij een treinkaart naar huis kocht, besloot Tan te blijven en de christenen te vinden.
Hij pakte een kaart en begon met zoeken. Hij vond een adventkerk en ontmoette Predikant Xo [shoh] en diverse jonge mensen die studeerden om vrijwillige kerkleiders te worden. Tan was opgelucht toen Pastor Xo hem uitnodigde te blijven en de Bijbel te bestuderen.
Tan was niet van plan om lang te blijven maar aangezien niemand hem naar huis stuurde bleef hij en studeerde. Toen hij en de oudere predikant samen de Bijbel bestudeerden leerde Tan nieuwe waarheden over God. Hij hoorde over de sabbat, maar had gedacht dat zondag de sabbat was. Andere christenen hadden dienst op zondag, waarom had deze groep kerkdienst op zaterdag?
Wordt vervolgd.